Muziek

(Nieuwste informatie onderaan!)

Tijdens de zoektocht naar het juiste instrument voor onze dochter, die haar linker onderarm mist, vond ik veel nuttige informatie die ik graag met u wil delen (deze pagina zal regelmatig worden aangevuld):
  • Fluitstudio: Voor aanpassingen aan blaasinstrumenten.
  • Muziekotheek: Het doel van de stichting 'muziekotheek' is het uitlenen van aangepaste muziekinstrumenten en het verlenen van financiële steun bij het aanpassen van eigen instrumenten.
  • Andres Godoy speelt gitaar met één hand. Er zijn veel filmpjes van hem te vinden op youtube.

In de krant stond een artikel over Elize Borsten die viool speelt met een prothese. We hebben binnenkort een afspraak met de vioolleraar van Elize om te kijken of deze prothese ook geschikt is voor Nina.Filmpjes van één-handige muzikanten/dansers:maandag 15 november 2010
Viool, fluit, trompet of toch piano?


Van onze vier kinderen is onze dochter de eerste die serieuze interesse toont in muziekinstrumenten. Ze herkent de verschillende instrumenten in een muziekstuk en zegt wat ze mooi vind. Naast haar bed staat een mandje met een tamboerijn, twee fluiten en een mondharmonica en daar kiest ze iedere avond een instrumentje uit waar ze het voor-het-slapen-gaan-liedje mee begeleid.
Een kind met twee handen en armen kan ieder instrument kiezen wat hij of zij zou willen spelen (misschien niet altijd, met een schisis is een blaasinstrument zoals een dwarsfluit misschien lastig). In haar geval ligt dat anders. Of toch niet? Kan ze gewoon alles kiezen wat ze maar wil? Ik ken immers een drummer met één arm, die drumt de trommelvliezen uit je oren. Of een violiste met 1 hand, speelt met een prothese prachtige muziek. Of die pianist die geweldige nummers speelt met zijn hand en stomp. Zouden dit uitzonderingen zijn? Van de eerste twee weet ik dat ze het instrument al heel goed bespeelden met twee handen en armen en door een ongeluk of ziekte hun hand/arm verloren en het sindsdien met een aanpassing doen. (behalve de drummer, die drumt 'gewoon'met 1 hand). Dus als je nog helemaal aan het begin staan, zoals wij nu, moet je het jezelf (je kind) dan (onnodig?)moeilijk maken en voor een instrument kiezen waar veel aanpassingen en werk voor nodig is om het eventueel te doen slagen of kies je voor 'makkelijk' en kies je een trompet of panfluit? Waar je met 1 hand prima op kunt spelen.

Onze dochter heeft van kleins af aan altijd een fascinatie voor de viool gehad (en ook voor andere snaarinstrumenten zoals de gitaar). Iedere keer als ze er één ziet op televisie, in de kerk of bij een concert, dan zegt ze: "ik vind viool zo mooi, ik zou er zo graag op willen spelen'. Of als er een klassieke cd op staat, dan pikt ze de violen er haarfijn uit : "nu hoor ik een viool mam!". "Wanneer mag ik viool leren spelen?" Ik leg haar dan uit dat dat niet zomaar kan. Eerst moeten we onderzoeken of het haalbaar is (ja, ik weet dat het kan). En of het feit dat het haalbaar is, betekend dat dan weer een haalbare kaart is. Voordat we zover zijn dat ze met de strijkstok over de snaren kan strijken zijn we maanden van bezoeken aan de 'instrumentaanpasser' en revalidatiecentrum voor een 'viool-speel-prothese' verder en dan is het nog niet eens gezegd dat ze er überhaupt talent voor heeft. Misschien vind ze het na een paar maanden proberen wel vreselijk en wil ze niet meer.
Ik vind het sowieso verstandig om dus nog even te wachten tot ze wat ouder is. Eerst maar eens dat zwemdiploma halen. Dan houden we weer meer tijd over voor dingen als vioolles. Vioolles? Zou iedere vioolleraar(es) wel les kunnen geven aan een kind wat viool speelt met een prothese? Of moeten we daar dan een uur voor rijden?
Aan de andere kant, als ik bedenk hoe vastberaden ze is en wat een enorm doorzettingsvermogen ze heeft om iets te leren wat ze nog niet kan. Dan denk ik dat ze ons ook met die viool best eens verbaasd kan doen staan.
Als we donderdag in het revalidatiecentrum zijn, zal ik eens een balletje opgooien...


Donderdag 18 november
Verslag bezoek revalidatiecentrum

Gisteren werden we verwacht in het Vogellanden revalidatiecentrum in Zwolle voor de jaarlijkse check-up.Ze  had er veel zin in. Praten met de dokter over viool spelen, daar hoopte ze op. En dat gebeurde ook. Nadat we alle vragen hadden beantwoord; fietsen gaat goed, eten gaat goed, aankleden ook, kwamen we bij het onderwerp muziek maken! Ze vertelde de dokter dat ze zo graag viool wilde leren spelen. De dokter kon haar glimlach niet verbergen. Ze was verrast door de vraag, hij was haar nog nooit eerder gesteld. Ze willen er graag samen met het hele handenteam over nadenken. Ook gaan ze uitzoeken hoe het met de financiële vergoeding zit. Alle aanpassingen voor de dagelijkse bezigheden zoals wassen, aankleden, eten etc. worden wel vergoed, maar aanpassingen en protheses voor hobby of muziek worden deels of helemaal niet vergoed. Dat is dus nog even afwachten. Ook gaan ze op zoek naar een instrumentaanpasser die de deskundigheid heeft om dit te doen. Er schijnt in Noord-Nederland iemand te zijn (een adaptatietechnicus) die gespecialiseerd is in muziekinstrumenten en bijbehorende protheses. Ze gaan dus met onze vraag aan de slag en binnenkort horen we er meer over.

15 december 2010


Van onze ergotherapeute kregen wij deze week wat voorbeelden van prothese-aanpassingen voor verschillende instrumenten opgestuurd. De plaatjes en informatie komen van de website van: http://www.oandp.com/products/trs/sports-recreation/musical.asp
Hiernaast zie je een opzetstuk voor de prothese om viool te spelen.

opzetstuk voor gitaar.
Opzetstuk om te drummen.
Vrijdag 14 januari 2011
Bezoek vioolleraar ElizeVandaag reden we naar Leusden. Daar woont de vioolleraar van Elize. (Elize heeft ook een korte arm en speelt als enige in Nederland viool met een speciale viool-prothese) Hij zou voor ons bekijken of Nina aanleg heeft om viool te gaan leren spelen. Nina vond het reuze spannend maar ging dapper alleen mee naar boven zonder mama. Ze deed wat oefeningen en er werd gekeken naar haar ritmegevoel en muzikaliteit. Toonhoogten nazingen, ritme natrommelen, met de strijkstok strijken, is iets hoog of is iets laag? Daarna mocht mama ook boven komen en hadden we een goed gesprek over het eventuele vervolg. Het advies was om eerst een jaar AMV (algemeen muzikale vorming) te volgen en daarna bij hem terug te komen. Zo heeft ze een stevigere ondergrond om van daaruit viool te gaan leren spelen. Maar hij zag zeker potentie om viool te leren spelen. Ze heeft echt liefde voor het instrument. Ze herkent vioolklanken in een muziekstuk en vind het geluid prachtig. Ze luisterde ademloos toen hij wat voorspeelde. Mama vond het ook heel mooi.

De prothese zal eventueel gebouwd kunnen worden door zijn broer.Deze heeft dat voor Elize ook gedaan. Dat komt heel nauw en precies. Om viool te kunnen spelen heb je namelijk een soepel polsgewricht nodig welke dus moet worden nagebootst met een prothese. Een adaptatietechnicus van een revalidatiecentrum heeft deze deskundigheid meestal niet in huis. Daarnaast zit je natuurlijk met de financiële kant van het verhaal. Hoe zit het met de verzekering? Is het een haalbare kaart om iemand daar 60-80 uur aan te laten werken? Allemaal vragen die we nog nader uit moeten laten zoeken.

Nina was in ieder geval erg onder de indruk van deze leuke middag en praatte honderduit in de auto over wat ze allemaal gedaan had. Op een gegeven moment werd het wel heel stil op de achterbank. Ik vroeg : "Nina ben je moe?"  Ze zei: " Nee hoor, ik wil alleen heel graag naar bed."  En daar ligt ze nu heerlijk te dromen over een viool waar prachtige liedjes uitkomen, die ze zelf speelt...


31 augustus 2011
Muziek

Muziek is belangrijk in huize Berg. Er staat hier altijd wel een CD op, of er wordt muziek gemaakt.  Uit de kamers van de jongens komt hoe langer hoe meer muziek van mp3-spelers of stereotorens, uit Nina's kamer komt vooral zelfgemaakte muziek.

Ze droomt ervan om een muzikant te zijn, met een mooie zwierende jurk. Ze staat dan op een podium en speelt de sterren van de hemel op haar viool. Haar verzameling muziekinstrumenten groeit gestaag. Ze heeft een blokfluit, een trommel, mondharmonica en tamboerijn. Haar favoriete verkleedspel is muzikantje. Ze zet dan mama's pianoboeken op de stoel en zet haar microfoonstandaard ernaast. vervolgens zet ze de CD speler aan en gaat meefluiten met haar blokfluit.  Ze doet net alsof ze de noten kan lezen en speelt in gedachten de meest prachtige concerten.

Vorige week was het dan eindelijk zo ver. Ze mocht naar muziekles. Een half jaar geleden hadden we haar al opgegeven, maar halverwege het seizoen werden er geen kinderen meer toegelaten, dus moest ze wachten tot augustus. Volgende week krijgen ze een klokkenspel mee zodat ze ook thuis de noten kunnen oefenen!

We gaan dan eens kijken of ze daar hulp bij nodig heeft. Met 1 stokje kun je natuurlijk prima muziek maken, maar met twee is het nog leuker. Misschien toch een zweetbandje om de korte arm en dan daar het stokje insteken? Of is er misschien iemand die hier al een (simpele) oplossing voor heeft bedacht?

24 januari 2012:
Aanpassingen


Nina zit inmiddels alweer een half jaar op muziekles en heeft het erg naar haar zin. Ze leert de noten en speelt korte liedjes op het klokkenspel. Het stokje houdt ze gewoon tussen de elleboogsplooi van haar korte arm geklemd. Geen hulpmiddelen nodig tot nu toe.
Heel voorzichtig durven we al te denken aan het bespelen van een echte viool, nog steeds haar grote droom. Via via kreeg ik de nieuwsbrief van de hand/arm werkgroep van de Hoogstraat in Utrecht. Daar stond een artikel in over de aanpassingen van muziekinstrumenten of prothese.
Hier plaats ik de link voor eventueel andere geïnteresseerden:

http://www.orthopedietechniek.info/images/stories/nieuwsbriefhwk7.pdf

Ik was nogal kritisch over de aanpassing voor de strijkstok die je in de nieuwsbrief ziet. Veel te simpel. Met vioolspelen is het namelijk nogal van belang dat er een kogelgewricht (soort nabootsing van de pols) in de aanpassing zit zodat de strijkstok vanuit verschillende standen en posities over de snaren kan gaan. Maar iemand attendeerde mij erop dat dit gedacht is vanuit iemand met twee handen. En dat is natuurlijk helemaal waar. Als je beginpositie (1 hand) anders is en je nooit anders viool hebt gespeeld is er misschien best een simpelere (en dus veel goedkopere) oplossing te verzinnen zoals bijvoorbeeld die van de Hoogstraat. Dat stelt Nina in staat om in ieder geval het vioolspelen uit te proberen zonder eerst duizenden euro's te moeten uitgeven aan een peperdure prothese.
 Wordt vervolgd...